Verbinden

Lichtjes voor Delft

In samenwerking met andere kerken organiseert de Protestantse Gemeente Delft elk jaar rond Allerheiligen/Allerzielen op de eerste zondag van november ‘Lichtjes voor Delft’. Dit is een stille samenkomst op de Markt voor de ingang van de Nieuwe Kerk. Delftenaren kunnen hier de naam noemen (of opschrijven) van degene die hen dat jaar of eerder is ontvallen, en een kaarsje aansteken. Opdat de naam niet vergeten wordt en het gemis een plaats kan krijgen. Aansluitend is er een korte, troostvolle bijeenkomst in de Nieuwe Kerk.

Open Monumentendag

Tijdens de landelijke Open Monumentendag (eerste weekeinde van september) is de Nieuwe Kerk op de Markt een van de grootste trekpleisters.  Naast de Nieuwe Kerk is dan ook de Oude Kerk (gratis) te bezichtigen. Gastheren en -vrouwen verwelkomen de bezoekers met koffie, thee en een versnapering, beantwoorden vragen over de functie van de kerken en bieden desgewenst lectuur aan – en maken zo gebruik van de gelegenheid om op een informele manier een breed publiek in contact te brengen met geloof en zingeving.

Lichtjesavond

Van heinde en verre komen bezoekers naar de sfeervolle, traditionele Lichtjesavond in de binnenstad van Delft. Altijd op de tweede dinsdag in december. Lichtjesavond begint met het aansteken van de enorme kerstboom op de Markt, waarna het publiek in de binnenstad in kerstsfeer kan komen bij de vele kraampjes en in de speciale horecagelegenheden. Ook de Oude Kerk (en soms de Nieuwe Kerk) is op deze avond open voor publiek, met muziekoptredens en een aangepast programma. Om bezoekers op gevarieerde manieren íets mee te geven van de boodschap van de geboorte van Christus.