Werk mee aan een monumentaal wandkleed
Vanaf februari van dit jaar wordt er in heel Zuid-Holland gewerkt aan een bijzonder wandkleed, dat maar liefst 35 x 2,5 meter groot wordt. ‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’ is de titel van een landelijk project, waarbij in alle provincies aandacht wordt besteed aan het slavernijverleden. Het maakt als het ware de draden van ons slavernijverleden zichtbaar via diverse textielvormen.
In Zuid-Holland doen Leiden, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht èn Delft mee. Delft levert het grootste stuk: maar liefst 10 meter. Alle delen van het kleed worden uiteindelijk in de Oude Kerk van Delft in elkaar gezet en het gehele kleed wordt daar ook tentoongesteld.
Dromen voor de toekomst
In 2023 heeft de Gemeente Delft een onderzoek laten uitvoeren naar de rol van Delft en Delftenaren bij slavernij en slavenhandel. Het resulteerde in een rapport en het aanbieden van excuses door het College van B&W voor de rol van hun voorgangers in het slavernijverleden. De sporen werken nog steeds door in het heden. Door met alle inwoners gezamenlijk te werken aan zo’n monumentaal kunstwerk komt verbinding tot stand en raken mensen daadwerkelijk betrokken bij hun eigen geschiedenis.
Bewustwording en verbinding
Het ontwerp van het Zuid-Hollandse wandkleed is van textielkunstenaar Marcos Kueh (Sarawak, 1995). Het is geïnspireerd op de glas-in-loodramen in kerken. Het verhaal op het wandkleed begint aan de zijkanten met het slavernijverleden en eindigt in het midden met hoop en dromen voor de toekomst. De groepen slaafgemaakten bewegen zich zo richting het centrum van het wandkleed, omlijst door symbolen van Keti Koti, de wettelijke afschaffing van de slavernij. Op het Delftse deel van het kleed zijn ook een aantal gebouwen afgebeeld die in de slavernijperiode een grote rol speelden, zoals het VOC-gebouw aan de Oude Delft.
Nyncke Graafland, directeur Bedrijfsvoering van de Protestantse Gemeente: 'De Oude Kerk is natuurlijk bij uitstek de plek waar het wandkleed tentoongesteld kan worden. Niet alleen omdat we voor zo’n enorm kunstwerk daar de ruimte voor hebben, maar omdat we in de Oude Kerk ook dagelijks geconfronteerd worden met de namen op de grafstenen van Delftenaren die in het slavernijverleden een rol hebben gespeeld. Het sluit ook mooi aan bij de tentoonstelling over Piet Hein, ter gelegenheid van de restauratie van het grafmonument en de kritische reflectie op onze geschiedenis die we daar aan verbinden.‘
Tot en met eind april wordt er op diverse locaties in Delft aan het wandkleed gewerkt, op woensdagmiddagen in elk geval ook in de Oude Kerk. Kom gerust eens kijken, of doe mee! Vanaf juni (de datum wordt nog bekend gemaakt) kunt u het kleed in volle glorie daar bekijken. Meer informatie is ook te vinden op de website van het landelijke project www.dvons.nl en op de website van de Oude en Nieuwe Kerk.