Vanaf 9 mei | Feest van de Geest

07-04-2024

Op 9 mei gaat de eerste Feest van de Geest-kunstroute in Delft van start. De deelnemende wijkgemeenten nodigen u uit en stellen "hun" kunstenaar aan u voor. 

Bethlehemkerk
Vorig jaar december maakten we kennis met Frank van Polanen Petel uit Delft. Inspiratie vond hij in de zeven bronnen van Troost van Thomas van Aquino. Van vintage dekens die hij beschilderde heeft hij zeven prachtige kunstwerken gemaakt (zie ook voorpagina). We zijn blij met het resultaat en zien met hem uit naar de expositie.

Hofkerk
Kim Schonewille heeft bij ons twee fotoworkshops gegeven, één voor tieners en één voor andere geïnteresseerden. Na een korte introductie in fototechniek en vragen rondom ‘troost’ die aan het denken zetten, gingen we op pad om die ideeën vast te leggen op beeld. U bent welkom om onze foto’s te bekijken tijdens de expositiemiddagen. Wij stellen ze ten toon, tezamen met het nieuwe kunstwerk van Kim.

Kapelatelier
Tijdens de kunstroute stelt Ria van Oosten haar kapelatelier open (Hendrik Marsmanlaan 35).

Lutherse Kerk
Tijdens de rondgang van kunstenaars langs de kerken sprak David Schiethart over de troost van herinneringen. Dat inspireerde Wilma Keizer. Herinneringen aan haar overleden moeder zijn haar een troost. De lambrisering in de kerkzaal nodigde uit tot het werken in series. Ontmoetingen in haar atelier leidden tot verdere verdieping van de oorspronkelijke ideeën. Het nieuwe werk over troost en verbinding bestaat uit maar liefst 50(!) delen.   

Nieuwe Kerk
Kenmerkend voor het werk van Iaan Waldeck zijn poëtische analogieën tussen beeld, object en tekst. Iaan is een gevoelsmens en werkend vanuit zijn emotie laat hij zich nu in stilte in en door de Nieuwe Kerk inspireren. Het nieuwe werk krijgt een plek bij de tafel waar bezoekers een kaarsje kunnen branden en zal tijdens de Pinksterviering extra aandacht krijgen.

Vierhovenkerk
Bij de expositie van Edith Bons wordt u méér dan toeschouwer. Verschillende deelthema’s nemen u mee. Centraal staat het nieuwe kunstwerk, een troostmuur, waar het draait om de vraag wat troost voor ú betekent.

 

Feestelijke opening

De feestelijke opening van de kunstroute vindt plaats op 8 mei in de Vierhovenkerk (20.00-21.00 uur). De openingshandelingen komen van Frank van Vliet, wethouder Cultuur en ds. Coen Wessel. Ds. Wessel is sinds april 2024 de nieuwe algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland en heeft onder andere als redacteur/vertaler meegewerkt aan het Liedboek 2013. Hoogleraar Liturgiek Marcel Barnard geeft een korte lezing over kunst en kerk. Aansluitend is er een borrel samen met de kunstenaars. Kerken en kapelatelier op de route zijn herkenbaar aan de Feest van de Geest-strandvlaggen.

Openingstijden, kunst(fiets)routes en de andere deelnemende kerken zijn te vinden op www.feestvandegeest.nl/delft. We hopen dat veel mensen elkaar zullen ontmoeten, spreken en verdieping ervaren rond het Pinksterfeest.