Woorden van troost (2)

2020-04-01

Crisisproof

Door de coronacrisis wordt er flink aan ons geschud. Veel van wat we ‘gewoon’ vonden, blijkt niet vanzelfsprekend. Naar school gaan, uitgaan, het theater of de bioscoop bezoeken, reizen, samen sporten, een feestje geven, naar de kerk gaan - opeens kan het niet meer. Voor hoe lang, dat weten we niet. En het is maar de vraag of het coronavirus aan onze deur voorbijgaat. Hoe ga je om met die onzekerheid?

We zijn niet de eersten die in een onzekere tijd leven. Het is leerzaam te zien hoe vroegere generaties met een crisis omgingen. Ook veel woorden en verhalen uit de Bijbel zijn geschreven in moeilijke tijden. Door de eeuwen heen hebben mensen steun daarin gevonden. Omdat ze in de stormen van het leven zicht geven op God, die ons grond onder de voeten geeft. Zoals in Psalm 46, een oud lied over je veilig weten bij God:

God is voor ons een veilige schuilplaats,
een betrouwbare hulp in nood.
Daarom vrezen we niet, al wankelt de aarde
en storten de bergen in het diepst van de zee.

Deze woorden zijn de eeuwen door crisisproof gebleken. Ze houden het als er aan je geschud wordt. Ze nodigen je uit je houvast te vinden in God die te midden van de storm vast staat als een rots.  Die ons vasthoudt. Hij heeft zich in alle tijden leren kennen als een betrouwbare hulp in nood.  Als een God die mensen door de crisis heen helpt. Bij Hem is er altijd een weg verder. De omstandigheden kunnen ons bang en onzeker maken. Psalm 46 helpt ons verder te kijken dan onze omstandigheden. Er boven uit te kijken. Naar God die crisisproof is. Daarom heeft bidden zin. Zoals een ander woord uit de Bijbel zegt: je mag al je zorgen op Hem afwentelen, want je ligt Hem na aan het hart. Wat is jouw gebed in deze ‘coronatijd’? Deel je gebed (anoniem als je wilt) via Bidden voor elkaar.