'God in de klimaatcrisis': pleidooi voor actie
In november was er in de Vierhovenkerk een workshop: 'God in de klimaatcrisis'. De klimaatcrisis wordt steeds zichtbaarder. Welke keuzes maken verschil? Niet alleen concrete acties als het eten van minder vlees, geven een goed voorbeeld. Blijf ook vertellen waarom je duurzaam bezig bent. Zo zetten we een beweging in gang!
De begeleiders van de workshop prikkelden ons om na te denken aan de hand van vier profielen: de Scepticus (‘Is er wel een crisis?’), de Twijfelaar (‘Kan ik wat doen aan de crisis?’), de Activist (‘Ik ga nu actie ondernemen!’) en de Positivo (‘We lossen het wel op!’). Bij de toelichting die we konden geven op het door onszelf gekozen profiel laaide het gesprek meteen stevig op. Soms somber: ‘We zijn al te laat, de gevolgen zijn al zichtbaar’. Soms inspirerend: ‘Als ik het heb over de Fairphone, vertel ik dat je de batterij los kunt vervangen, zonder belerend te worden over zeldzame metalen die nodig zijn voor een telefoon.’
Positie kiezen
Hierna konden we letterlijk positie kiezen op een lijn in de ruimte. Velen kozen een plek waarmee ze aangaven dat ze zich ernstige zorgen maken over het klimaat. Toen we daarna positie konden bepalen voor wat we nu zelf concreet doen, bleek dat we eigenlijk nog wel een stapje meer kunnen zetten. Een dobbelspel bracht ons op ‘ongelijkheid’. Degene die een zes gooide mocht een extra dobbelsteen van de enorme voorraad pakken, en met die twee dobbelstenen verder gooien, en zo verder. Aan het eind van het spel hadden sommigen wel tientallen stenen en veel anderen slechts enkele, terwijl we allemaal met slechts één dobbelsteen begonnen. Die ongelijkheid is er ook in de klimaatcrisis. De rijke landen zijn de belangrijkste veroorzakers, maar de arme landen merken er het meest van, bijvoorbeeld door zeespiegelstijging en verdroging.
Acties met impact
Na de pauze sorteerden we per thema voorbeeldacties die de meeste impact kunnen hebben. Op het gebied van wonen kun je bijvoorbeeld je huis verduurzamen en energieverspilling tegengaan; een kruik in je rug houdt je ook warm! Denk bij eten eens aan een kliekjesdag en gooi eten niet weg omdat het over de datum is; ook de stronk van broccoli kun je eten. Bij vervoer en reizen kun je echt verschil maken door minder of niet te vliegen, door je (tweede) auto weg te doen of door een auto te delen met anderen. Of door van natuur dicht bij huis te genieten. En heb je spullen die je niet meer gebruikt? Breng ze naar de kringloop of laat ze repareren bij het Repair Café. En als je echt bezig wilt zijn met systeemverandering, word dan actief bij een politieke partij of kies voor duurzaam omgaan met geld, ook bij verzekeren en beleggen. ‘Liever inconsequent goed, dan consequent fout’ was de stelling van Roos Vonk die aansloeg. Je hoeft niet somber te worden als je niet alles goed (kunt) doen. Ook de workshopleiders gaven aan hun uitdagingen te hebben, bijvoorbeeld vaker kaas of een speciaalbier laten staan. Kaas heeft per gram een grotere CO2-uitstoot dan kip. Het brouwen van een speciaalbier kost meer CO2 dan een pilsje.
En God?
En hoe zit het met God in deze klimaatcrisis? We spraken erover dat God voorzag in het verminderen van de ongelijkheid. In het jubeljaar moest het land herverdeeld worden en de schulden worden kwijtgescholden. In 2 Kronieken 36 wordt de Babylonische ballingschap genoemd. Zeventig jaar lag de aarde braak om verloren jubeljaren in te halen.
Meer weten en doen?
Kijk op de website ‘God in de supermarkt’, lees het boek ‘Wat je wel kunt doen’ van Alfred Slomp of luister het radio-interview dat met een begeleider van de workshop werd gehouden in de uitzending van Omroep Delft van 30 november via het radio-archief van de Raad van Kerken Delft. Stel een haalbaar doel om zelf iets te doen voor het klimaat en begin daarmee. Uit de groep kwamen leuke suggesties, bijvoorbeeld een hooikist of snelkookpan gebruiken bij het koken. Eet in de vastentijd vegetarisch, dan raak je eraan gewend. Probeer uzelf en elkaar scherp te houden! De werkgroep Fair & Groen van HI4 blijft aandacht vragen voor rechtvaardigheid en duurzaam doen! Namens deze commissie,
Wim Helder