Activiteiten Vredesweek

24-08-2024

Vredesorganisatie PAX organiseert al meer dan 50 jaar de Vredesweek, dit jaar van 14-22 september. Het thema is ‘Samen voor Vrede. NU!’ Ook in onze wijkgemeenten is er volop aandacht voor vrede; voor én tijdens de Vredesweek.

PAX schrijft: ‘Vrede komt niet vanzelf, daar moet je aanwerken, met elkaar. Daarom is het thema dit jaar: ‘Samen voor Vrede. NU!’ Dat betekent wel, dat we met elkaar in gesprek moeten over wat we samen kunnen en moeten doen voor vrede, nu en in de toekomst. Gemakkelijk zal dit niet zijn, maar noodzakelijk is het wel. Wanneer de samenleving de hoop dreigt te verliezen, moeten wij een krachtig en eensgezind geluid laten horen. Met allen die de wens tot vrede delen, zeggen we: ‘Samen voor vrede. NU!’

15 september | Viering voor vrede

Wijkgemeente Immanuel ‘trapt af’ met een oecumenische viering in het Kerkelijk Centrum Delfgauw op zondag 15 september om 10.00 uur. Deze jarenlange samenwerking tussen Sacramentskerk, wijkgemeente Immanuel en Kerkelijk Centrum Delfgauw is ook dit jaar een mooi begin van de Vredesweek. Voorganger in deze dienst is pastoor W. Broeders. Iedereen is van harte welkom bij deze startdienst. Vrede gaat ons immers allemaal aan!

18 september | Voettocht voor vrede

Op woensdag 18 september wordt de 19e ‘Voettocht voor Vrede’ gelopen. Dit is een samenwerkingsverband tussen kerken en moskeeën uit Voorhof en Buitenhof. De tocht begint om 19.00 uur (inloop vanaf 18.45 uur) in de Marcuskerk. Via de Sultan Ahmet moskee gaat het naar de Adelbertkerk. Daar gaan we met elkaar in gesprek over het thema ‘Samen voor Vrede. Nu!’ We houden het dicht bij onszelf en bij de buurt waarin we leven. Meer informatie: Henny Melis: (E: h.melis@kpnmail.nl) of Peter Plugers (E: scriba@vierhoven-delft.nl).

4 september | Bidden voor vrede

Eerder in september, op woensdag 4 september, is er al een interreligieuze gebedsviering voor vrede om 20.00 uur in de Vierhovenkerk. Ds. Barry Kriekaard: ‘We worden ons er steeds meer van bewust dat conflicten elders ook hier invloed hebben. Zoals de rellen tussen Eritrese groepen in Den Haag. Soms leidt dit tot polarisatie, met name rondom het conflict tussen Israël en Hamas. Een gesprek leidt al snel tot tegenstellingen, alsof je een kant moet kiezen en niet gewoon kunt meeleven met de onschuldige slachtoffers. Wij willen graag uitstralen dat we elkaar over tegenstellingen en (religieuze) grenzen heen vasthouden. Samen met vertegenwoordigers uit onder andere de Open Joodse Gemeenschap en de Sultan Ahmetmoskee hebben we nagedacht hoe we dit kunnen vormgeven. Komend jaar organiseren we daarom drie of vier interreligieuze gebedsvieringen voor vrede, steeds bij één van de gemeenschappen, in de stijl van die gemeenschap. De avond bestaat uit een korte gebedsviering met na afloop koffie en ontmoeting, ruimte voor het bespreken van een thema of aandacht voor één concreet conflict. De eerste dus op 4 september.