Inspireren

Zoekdienst met ontmoeting

Veel mensen zijn op zoek naar zingeving - misschien wel naar God – maar zijn niet (meer) gewend naar de kerk te gaan of vinden geen aansluiting bij een traditionele kerkdienst. Onder andere voor hen is er iedere eerste zondag van de maand ‘s middags in de Nieuwe Kerk een ontmoetingsmoment. Een gastvrije plek in het hart van Delft om stadsgenoten te ontmoeten en om samen stil te staan bij vragen over geloof en zingeving. De bijeenkomst begint om 14.45 uur; vanaf 14.30 uur is de Nieuwe Kerk open en wordt er een eenvoudige broodmaaltijd geserveerd.

Zaterdagmiddaggebed

Midden in de drukte en de hectiek van stad en alledag even tot stilstand komen en reflecteren… daarvoor is er elke zaterdagmiddag om 12.00 uur een ‘middaggebed’ in de Nieuwe Kerk met een korte Bijbellezing en gelegenheid voor gebed. Wie bij de balie van de Nieuwe Kerk zegt dat hij/zij voor het middaggebed komt, vindt een geopende deur.

Exposities

Naast vaste exposities over de geschiedenis van het gebouw, Willem van Oranje en de koninklijke familie, herbergen beide kerken met regelmaat tentoonstellingen. Met als doel een breed publiek aan te spreken en te ‘verleiden’ tot een bezoek. Zoals de expositie van een van de grootste natuurfotografen van Nederland, van letterkunstenaars en schilders. De Oude Kerk had destijds de primeur met het wereldberoemde Narrow House van de absurdistische kunstenaar Erwin Wurm. In 2021 exposeert Erfgoed Delft de illegale foto’s die de Binnenlandse Strijdkrachten maakten rond het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Delft. In de Nieuwe Kerk waren er spectaculaire archeologische opgravingen te volgen rondom de uitbreiding van de koninklijke grafkelder. Zie voor lopende exposities oudeennieuwekerkdelft.

Woensdagmiddagontmoeting

Elke woensdagmiddag is er in de Nieuwe Kerk van 12.00-13.30 uur inloop en een middaggebed, een moment voor bezinning en ontmoeting. Gastheren en -vrouwen staan open voor een gesprek bij een kopje thee of koffie. Van 12.00 uur tot 13.30 uur kan men binnenlopen en van 12.30-12.45 uur wordt er een kort middaggebed gehouden. Bij de kaarsjestafel is er gelegenheid je gebedsintenties uit te drukken door een kaarsje aan te steken.